19 sep 4. Compulsief-dwangmatig gedrag
Neurotische individuen hebben dezelfde problemen die normale mensen treffen, behalve dat neurotici ze in grotere mate ervaren. Horney (1942) benadrukte dat neurotici niet van ellende en lijden genieten. Ze kunnen hun gedrag niet uit vrije wil veranderen, maar moeten zichzelf voortdurend en dwangmatig beschermen tegen basale angst. Deze verdedigingsstrategie brengt hen in een vicieuze cirkel waarin hun dwangmatige behoefte om basale angst te verminderen, leidt tot gedragingen die een laag zelfbeeld, algemene vijandigheid, ongepast streven naar macht, opgeblazen gevoelens van superioriteit en aanhoudende angst in stand houden, die allemaal resulteren in meer basale angst.
Horney identificeerde voorlopig 10 categorieën van neurotische behoeften die neurotici kenmerken in hun pogingen om de basale angst te bestrijden. Deze behoeften waren specifieker dan de vier eerder besproken beschermingsmiddelen, maar ze beschrijven dezelfde basisverdedigingsstrategieën. De 10 categorieën van neurotische behoeften overlappen elkaar, en een enkele persoon kan er meer dan één gebruiken. Elk van de volgende neurotische behoeften heeft op de een of andere manier betrekking op andere mensen.
Deel II Psychodynamische theorieën
- De neurotische behoefte aan genegenheid en goedkeuring. In hun zoektocht naar genegenheid en goedkeuring proberen neurotici zonder onderscheid anderen te plezieren. Ze proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen, hebben de neiging om zelfbevestiging te vrezen en voelen zich behoorlijk ongemakkelijk bij de vijandigheid van anderen en de vijandige gevoelens in zichzelf.
- De neurotische behoefte aan een krachtige partner. Bij gebrek aan zelfvertrouwen proberen neurotici zich te hechten aan een krachtige partner. Deze behoefte omvat een overwaardering van liefde en een angst om alleen of verlaten te zijn.
- De neurotische behoefte om het leven binnen nauwe grenzen te beperken. Neurotici streven er vaak naar om onopvallend te blijven, de tweede plaats in te nemen en met heel weinig tevreden te zijn. Ze degraderen hun eigen capaciteiten en zijn bang om eisen aan anderen te stellen.
- De neurotische behoefte aan macht. Macht en genegenheid zijn misschien wel de twee grootste neurotische behoeften. De behoefte aan macht wordt meestal gecombineerd met de behoefte aan prestige en bezit en manifesteert zich als de behoefte om anderen te beheersen en gevoelens van zwakte of domheid te vermijden.
- De neurotische behoefte om anderen uit te buiten. Neurotici evalueren anderen vaak op basis van hoe ze kunnen worden gebruikt of uitgebuit, maar zijn tegelijkertijd bang om door anderen te worden uitgebuit.
- De neurotische behoefte aan sociale erkenning of prestige. Sommige mensen bestrijden basale angst door te proberen de eerste te zijn, belangrijk te zijn of de aandacht op zichzelf te vestigen.
- De neurotische behoefte aan persoonlijke bewondering. Neurotici hebben het nodig om bewonderd te worden om wat ze zijn in plaats van om wat ze bezitten. Dan moet een opgeblazen gevoel van eigenwaarde voortdurend gevoed worden door de bewondering en goedkeuring van anderen.
- De neurotische behoefte aan ambitie en persoonlijke prestatie. Neurotici hebben vaak een sterke drive om de beste te zijn – de beste verkoper, de beste bowler, de beste minnaar. Ze moeten andere mensen verslaan om hun superioriteit te bevestigen.
- De neurotische behoefte aan zelfvoorziening en onafhankelijkheid. Veel neurotici hebben een sterke behoefte om afstand te nemen van mensen, waarmee ze bewijzen dat ze het ook zonder anderen kunnen. De playboy die door geen enkele vrouw kan worden vastgebonden, is een voorbeeld van deze neurotische behoefte.
- De neurotische behoefte aan perfectie en onaantastbaarheid. Door onophoudelijk te streven naar perfectie, ontvangen neurotici het “bewijs” van het toenmalige gevoel van eigenwaarde en persoonlijke superioriteit. Ze zijn bang om fouten te maken en persoonlijke gebreken te hebben, en ze proberen wanhopig hun zwakheden voor anderen te verbergen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.