De Tarot
78
post-template-default,single,single-post,postid-78,single-format-standard,bridge-core-3.2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.8,vc_responsive

De Tarot

Tarot.

Wat we denken bepaald ons leven. Als ik denk dat iemand me niet aardig vind dan zal menig ander dat kunnen voelen. We denken soms meer dan ons lief is. Gedachten bestaan uit een heleboel dingen zoals; herinneringen, emoties, aannames, meningen, oordelen.

Gedachten waren dus geen waarheden, maar bepaalden wel vaak of ons gedrag en onze keuzes. Je leerde al van jongs af aan dat bepaald gedrag gewenst is en ander gedrag niet, je leert je aan te passen en een rol te spelen als het nodig is om te krijgen wat je hebben wilt. Je moet wel want je bent afhankelijk.

Sommige mensen passen zich zo aan dat ze vergeten dat ze uniek en waardevol zijn onafhankelijk van het goede gedrag. Uniek omdat er niemand anders zo is als zij en waardevol ook al wordt dat niet altijd door mensen bevestigd. Je kan jezelf  vergelijken met de organen in ons lichaam; je longen, je hersenen, je nieren en je hart, ze zijn ieder uniek, zeer geavanceerd, onmisbaar en onvervangbaar voor ons menselijk lichaam. En dat is ieder van ons ook in het grote geheel dat wij helaas niet kunnen bevatten met onze zintuigen. Je kan het aannemen en je waardevol noemen of je ertegen afzetten, geluk is in die zin een keuze. Je hoort hier thuis of je verteld jezelf dat het niet zo is, dat is de verantwoording die je moet nemen anders plaats je jezelf buiten spel.

In onze cultuur worden we al op jonge leeftijd vergeleken met anderen. Competitie en hiërarchisch denken geeft ons het gevoel minder of meer waard te zijn dan anderen. Reclame, commercie maken misbruik van onze onzekerheid, je kan meer verkopen aan mensen die onzeker zijn dan aan tevreden mensen die beseffen hoe waardevol ze zijn.

Als je je niet goed genoeg voelt doet dat pijn, die pijn lijkt onverdraaglijk en is een teken dat wat je denkt niet klopt. Je lichaam weet het en geeft je een signaal, pijn. Het is een uitnodiging om een pas op de plaats te maken en dat waar we bang voor zijn onder ogen te komen. In plaats van door de poort van angst heen te gaan vallen we echter anderen aan, we vermijden dingen of we onderdrukken onze behoeftes en gevoelen. Soms doen we dit zo lang dat we niet eens meer weten hoe we in contact moeten komen met ons gevoel. Een van de manieren om het contact met het gevoel te herstellen is de Tarot. Afgezien van het element dat Jung synchronicity noemde, de toeval die bijna geen toeval kan zijn, dat wat zich aan de rede ontrekt, de magie van het trekken van die kaart zijn de kaarten een afspiegeling van de Hermetische Kaballa, de levensboom. De 22 troeven noemt met de Grote Arcana, deze vertegenwoordigen de grote mysteries in het leven, ze corresponderen met de 22 Hebreeuwse letters, dat zijn de paden tussen de cirkels op de levensboom.

De aas tot de tien van alle sets (de zwaarden, de kelken, de staven en de schijven) corresponderen met de Sephiroth in de vier werelden (dat zijn de 4 cirkels in het midden van de boom). En de zestien hofkaarten zijn gerelateerd aan de klassieke elementen in de vier werelden. De Sephiroth beschrijven het wezen van het goddelijke, en de paden ertussen beschrijven de wegen tot het goddelijke te komen.

Ik heb de kaarten met succes gebruikt om mijn behoeftes en gevoelens naar de oppervlakte te halen. De kaartenset en de uitleg van de kaarten moet dan ook aan twee eisen voldoen. De beschrijvingen moeten geschreven zijn door iemand die spirituele en psychologische kennis heeft en wantrouwen en angst weet om te buigen naar de essentie: liefde en vertrouwen in eigen kunnen en eigenwaarde. De antwoorden moeten zelfvertrouwen geven en moed om door te gaan op de weg die je voor je het liefste wilt gaan.

De kaarten die door mensen bij de Golden Dawn zijn ontworpen zijn de kaarten die ik tot nu toe het liefste gebruik. The golden Dawn was een Hermetische orde, die metafysica bestudeerde. Metafysica is het zoeken naar het wezen (de essentie) van de werkelijkheid en wat erachter zit.

De wetenschap gaat uit van de waarneembaarheid van de werkelijkheid, metafysica onderzoekt echter niet de werkelijkheid zoals ze ons gegeven wordt uit zintuigelijke of instrumentele waarneming maar gaat op zoek naar de essentie van de werkelijkheid en wat erachter zit. En dat was precies wat ik ook wilde weten, was er meer dan dat wat in de krant staat?

Wie was ik zonder alle gedachten en alle rollen die ik speelde?
De Golden Dawn ontwikkelde de Hermetische Kaballa, het was een fusie van kabbalistische principes met Griekse en Egyptische wijsheden en hindoeïstische en boeddhistische concepten. In mijn onderzoek naar de essentie van religie was dit geen iemand maar iets dat in iedere vezel van mijn lichaam zat, als water of zuurstof.

Onvoorwaardelijke liefde in elke vezel van mijn lichaam dat concept resoneerde wel met me op een positieve manier. Geen God die regels opstelt en oordeelt…En toch als je het alleen maar over energie had dan was het moeilijk om er net zo blij van te worden als van net verliefd zijn. Om het contact hiermee te manifesteren zou je drie fases moeten doorlopen. De eerste fase is Ain – een toestand van volledige nietigheid, het niets. De tweede staat van zijn wordt beschouwd als een concentratie van de volledige nietigheid; Ain Suph; onbeperkt, oneindig. De derde staat wordt veroorzaakt door een beweging vanuit de oneindigheid; Ain Suph Aur; het oneindige schitterende licht, en uit deze eerste schittering komt de eerste verschijning van elke schepping voort.

Het leven was een soort spel, je kon meedoen of niet en de spelregels stonden vast daar viel niet aan te tornen. Het doel van het spel was zoveel mogelijk te ervaren en van je ervaringen leren tot je goed met alles om kon gaan.

Er zijn een aantal gegevens waar we ons in moeten schikken, we hebben beperkingen, de natuurwetten, ons lichaam, onze geest. Er zijn verschillende systemen bedacht om hier een beter inzicht in te krijgen, en ze overlappen elkaar allemaal. In wezen zijn ze het dus met elkaar eens. De wetenschappers, alchemisten, mystici, keizers en andere machthebbers in de oude culturen zoals Griekenland, Persie, Babylonie, Japan, Tibet en India hadden allemaal een lijst met 4 elementen om de natuur en complexheid van alle dingen bevattelijk te maken.

Aarde, water, lucht, vuur en later werd hier ether aan toegevoegd dat volgens Plato de levenloze materie bezielt en ordent en ervoor zorgt dat de planeten een ‘volmaakte’ cirkelvormige beweging maken.

In mijn leven speelden deze elementen ook allemaal een rol, het ene kon niet bestaan zonder het andere, en als er teveel was van het ene dan was er ergens anders te weinig van en dat was voelbaar.

As above so below, as within so without. Om mezelf te veranderen moest ik kijken naar mijn eigen gedachten en ze te ordenen tot alleen de essentie overbleef had ik hulp nodig. Een neutrale spiegel die alles zou reflecteren zonder oordeel.

Aleister Crowley en Frieda Harris (Egyptoloog en schilder van de afbeeldingen) maakten samen de Crowley Tarot set.

Gert Ziegler ( therapeut gespecialiseerd in spirituele en humanistische therapie) heeft een integer en beknopt handboek geschreven waarin alle aspecten aan bod komen en wijst de weg terug naar jezelf.

Het is met ons menselijke verstand moeilijk om objectief naar onszelf en de situatie te kijken. Angst en wantrouwen kunnen ons belemmeren en onze ware behoeftes en verlangens voor ons verbergen. De kaarten zijn een behulpzaam gereedschap om een beter inzicht te krijgen in jezelf en de wereld. Door een kaart te trekken en de afbeelding en betekenis te lezen, ervaren we wat we voelen en wat we willen. In hoeverre we zelf onze werkelijkheid bepalen blijft metafysica, een niet te bewijzen aanname. Je kunt bepaalde gebeurtenissen toeval noemen of synchroniciteit, twee keer dezelfde kaart bij dezelfde vraag kan het mogelijk maken om vanuit vertrouwen te leven in plaats vanuit angst. Er wordt bij elke kaart een korte omschrijving gegeven die een kant belicht van de situatie waar je in zit. Aan het einde van de omschrijving van de mogelijke impasse waar je inzit en de meest effectieve houding in die situatie worden er indicaties gegeven die op een positieve manier aangeven waar de schoen mogelijk wringt. Er volgen enkele vragen die je helpen om te bedenken wat belangrijk voor je is en zo je doel te defineren. Dan volgen enkele suggesties die je op nieuwe positieve ideeën kunnen brengen. Ter afsluiting wordt je een affirmaties meegegeven, die je als een Mantra kan herhalen, om je zelfvertrouwen en je eigenwaarde in het vizier te houden.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie